Od domácí fritézy až po letiště

Leden 17, 2020
Letem světem s Faency Fries #1
Leden 2, 2020
Letem světem s Faency Fries #2
Leden 30, 2020

 
Rok 2016 se do dějin zapsal hned několika událostmi - na americkou prezidentku byla poprvé v historii nominována žena, svět hudby opustil David Bowie a padesáté narozeniny oslavila Lucie Bílá. V neposlední řadě vznikly Faency Fries. Koncept kvalitního rychlého občerstvení, který si jako hlavní surovinu vybral brambory od lokálních dodavatelů a domácí dipy. A kdo by tušil, že rok 2016 byl teprve úplný začátek…
 

 
 

 

I špatné je k něčemu dobré


Žádný nápad se nezrodí přes noc a ani u Faency Fries tomu nebylo jinak. Ale o týdnech už se bavit můžeme. ,,Nad otevřením podniku jsme přemýšleli už nějakou dobu, ale k samotné realizaci došlo až o něco později,‘‘ vypráví René Müller, jeden ze zakladatelů Faency Fries. ,,Vše se změnilo až v době, kdy jsem se vrátil ze školy v Nizozemsku a stala se mi nehoda na motorce. Ta mě donutila zůstat v Ostravě. Pak už nebylo daleko k založení vlastního podniku a nápad s hranolkárnou se stal skutečností,’‘ vzpomíná René a poukazuje na to, že právě Nizozemí a jejich tradiční hranolky patřili k hlavní inspiraci.
 

 
 

 
“Všechno to začalo v Ostravě, kde jsme se najednou stali kuchaři, opraváři, managery, marketéry i obsluhou. Byl to jeden nekonečný běh, ale přežili jsme první měsíce a úspěch následoval. O tři roky a tři měsíce později plánujeme otevření šestnácté pobočky a vstup do zahraniční metropole. Ale nikdy se nejednalo o žádnou procházku růžovým sadem.”
 

 
 

 

Česká města útokem



“Po otevření druhé pobočky v Olomouci jsme věděli, že u dvou měst rozhodně neskončíme. Brno už jsme kolaudovali v novém, stylovějším designu a všechno modernizovali. Byli jsme si jistí, že se chceme držet smažení hranolek a myšlenky dipů či posypek, ale občasné pop-upy ve spolupráci s  řeznictvím U Bobra nás taky začaly bavit,” pokračuje René. 


A dodáva: “Pořídit si foodtruck a začít s ním navštěvovat festivaly i gastro akce patří mezi naše povedené rozhodnutí. Umožnilo nám to přiblížit se novým zákazníkům.” A jaký okamžik by označil pro Faency Fries jako zlomový? "Listopad 2018, neboť se do naší hranolkové rodiny přidala první franšíza, a to Opava. Už se nejednalo jen o kmenové pobočky a malý tým, zrodila se nová kapitola jménem franšízová spolupráce. Byl to velký krok do neznáma, ale náš cíl byl jasný. Seznámit Česko a Slovensko s naším konceptem. Aktuálně, na začátku ledna 2020, najdete v portfoliu Faency Fries 10 franšízových poboček."
 

 
 

 

Tajemství nové dekády


,,Jedny velké hranolky s majonézou a červenou cibulkou, prosím,’’ objednává si zákazník na jedné z poboček. Ať už se jedná o první nebo dvanáctou pobočku, výsledná objednávka vypadá a chutná všude stejně. Nehraje roli, jestli jste na hranolky přišli v Plzni nebo Opavě, Faency Fries jsou jen jedny. Na každé pobočce si budete moci dát hranolky s sebou, týdenní speciální dip, nebo si vybrat ze stálé nabídky a k tomu vyzkoušet nějakou speciální posypku.

Novým dipům a speciálům bychom se rozhodně chtěli dlouhodobě věnovat. Zkoušet a hledat kombinace, které jinde lidé neochutnají” uzavírá povídání René Müller. 


A jaké jsou konkrétní plány do budoucna? “V roce 2020 bychom také rádi pronikli do Rakouska, a to konkrétně Vídně. Na Slovensku nás zákazníci přivítali přívětivě, tak věříme, že v Rakousku tomu nebude jinak. Dále už také můžeme prozradit, že otevřeme další pobočku v Praze a nově i v Příbrami. Další kroky jsou ve hvězdách. Ale jedno víme. Budeme vám připravovat ty nejkvalitnější hranolky a s úsměvem vás vítat každý den.”