Dip s TABASCO® Red Pepper Sauce

Srpen 11, 2020
Vítejte v příbramské pobočce!
Červenec 29, 2020
Z foodpornu ruce nechlupatí
Prosinec 16, 2020
 

Vyladit si jídlo k dokonalosti je snad snem každého gurmána. Mdlé chutě nikoho neosloví a přílišná pálivost je dokonce na škodu. Tak akorát ochutí pokrm ikonická omáčka od americké značky TABASCO®, vyráběná rodinnou firmou McIlhenny. V předchozím článku jsme vám představili TABASCO® Green Pepper Sauce, dneska se podíváme trochu podrobněji na originál a vlajkovou loď společnosti, TABASCO® Red Pepper Sauce.

Originální červená omáčka z papriček tabasco má pálivost 2500 až 5000 jednotek Scovilleovy stupnice, ale není tou nejostřejší, která pod značkou TABASCO® vzniká. Dnes se prodává ve více než 187 zemích, a to z ní dělá nejznámější dochucovadlo na světě.
 
 
 
 
 
 

Proces výroby omáčky


Věděli jste, že každá paprička je sbírána ručně a jen tak se dosáhne té nejvyšší kvality? Sběrači mají malou pomůcku, tzv. le petit bâton rouge neboli malou červenou tyčinku, podle které kontrolují ten správný odstín a tím i zralost papričky. Vybírány jsou jen ty nejjasnější a plně zralé červené papričky. Právě díky nim omáčka získává svoji charakteristickou rudou barvu.

Sklizené papričky se ještě téhož dne rozemelou na kaši, do níž se přidá sůl. 

Změnou prošel za léta existence firmy i proces zrání omáčky, z původních 30 dní ve sklenicích na na tři roky v dubových sudech. Po třech letech zrání se směs přecedí, aby se z ní odstranily slupky a semena. Zůstane jen čistá tekutina, která se následně mísí s octem a po měsíci plní do lahviček. Sůl, která se do omáčky používá, pochází z velké části ze solného dolu na Avery Islandu, na kterém celá firma sídlí. 

 
 
 
 

Recept na Dip s TABASCO® Red Pepper Sauce


225 g majonézy
40 g zakysané smetany
30 g kečupu HEINZ
25 g červené cibule
20 g TABASCO® Red Pepper Sauce
15 g Dijonské hořčice
1 stroužek česneku
1/4 čajové lžičky soli
1/4 čajové lžičky pepře
(1/4 čajové lžičky guarové gumy případně pro zahuštění)

Červenou cibuli nakrájíme na jemné kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Zbylé suroviny smícháme s česnekem a cibulí, celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem. 

 
 
 
 
Chytila vás naše novinka za srdce? Dejte ji šanci, její příprava je jednoduchá a perfektně se hodí nejen k Faency hranolkům, ale také k masu, mořským plodům nebo jako snadný dresink do letních salátů.