Jak se sází brambory

Duben 30, 2020
Ještě jsme tady!
Duben 21, 2020
3+1 street food receptů pro vaši grilovačku
Květen 15, 2020

 
Znát vlastní surovinu od A až do Z je pro nás samozřejmostí už od našich začátků. Jen s tou nejkvalitnější bramborou docílíme toho, že naše hranolky jsou perfektně usmažené a chutnají, tak jak mají. Vše se vším souvisí, a proto vám poodhalíme tajemství toho, jak probíhala letošní sadba brambor a co všechno obnáší.
 

 
 

 

Něco málo o bramborách


Nejprve si ale připomeňme pár základních faktů. Rostlina se skládá z několika částí - kořenů, hlíz, nati, květů a plodů - a nejlépe se ji daří v chladnějším vlhkém klimatu. Co naopak ráda nemá jsou mrazy a příliš zamokřené půdy. Brambory se sází dvakrát ročně, a proto se dělí na rané (sadba probíhá v březnu, sklízí se se nejpozději do 30. června) a pozdní (sadba probíhá v dubnu, sklízí se po 30. červnu).
 

 
 

 

Samotná sadba brambor


My jsme se v druhé polovině dubna vydali do podhůří Beskyd, kde se nachází desítky hektarů polí, která jsou určena pouze pro pěstování pečlivě vybrané odrůdy našich brambor. Již třetím rokem spolupracujeme s místními agronomy a také díky velmi úzké spolupráci s naším dodavatelem se do poboček dostanou pouze brambory té nejvyšší jakosti.

A jak probíhá sadba samotná? Nejprve traktor urovná půdu, dvakrát ji prokypří otočným pluhem a následně vytvoří brázdy. Další stroj tyto brázdy prohloubí, tak aby dosahovaly cca 30 centimetrů. Poté už přichází na řadu sadbové brambory. Na jeden hektar půdy jsou jich potřeba cca 3 tuny. Tyto malé hlízky se za několik měsíců v zemi promění v krásné a velké brambory. Konečná výtěžnost pak závisí na kvalitě půdy, volbě odrůdy a správném obhospodařování.
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
My se vydáme na pole v podhůří Beskyd brambory zkontrolovat zase až při sklizni. A na závěr několik zajímavostí, které jste o této rostlině možná nevěděli.



- V České republice pole s bramborami zabírají pouze 1,7 % orné půdy

- Nadzemní části rostliny jsou jedovaté. Stejně tak zelené brambory, které obsahují toxickou látku solanin.

- Nejstarší zmínka o bramborech v českých zemích je z roku 1623. Ve větším měřítku se začaly v Čechách pěstovat a používat jako potraviny teprve od druhé poloviny 18. století v souvislosti s pruskými válkami.

- Nerozumějí si s jablky. Pokud budete dlouhodobě skladovat jablka a brambory v jednom sklepě, začnou brambory předčasně klíčit. Může za to etylen, který se z jablek uvolňuje a urychluje metabolismus brambor. Nesvědčí to po pravdě ani jablkům, které natáhnou bramborový pach.

- Vitaminový zachránce! Byly to právě brambory a v nich obsažený vitamin C, který ochránil Evropu od cyklických hladomorů a epidemií kurdějí. Ze stejného důvodu si je brali na dlouhé cesty i mořeplavci.