Letem světem s Faency Fries #1

Leden 2, 2020
Do Havlíčkova Brodu a zpět
Prosinec 4, 2019
Hranolky Fæncy Fries
Od domácí fritézy až po letiště
Leden 17, 2020

 
Inspirace číhá na každém rohu. A to rozhodně platí i pro gastronomii. Ať už se jedná
o chuť, vůni či vzhled, nápady člověk může hledat všude. Stačí se podívat kolem sebe
a nejlépe někam, kde to nezná. Jiný kraj, jiné mravy a typické suroviny. A z jakého důvodu to zmiňujeme? Rozhodli jsme se, že od ledna 2020 budeme společně cestovat.
A to konkrétně s našimi dipy. A začneme rovnou v Severní Americe. Každý týden vám dáme ochutnat kousek světa, tak se pojďme podívat, co nás při výrobě inspirovalo a na co se můžete těšit!
 

 
 

 

Brusinkový dip: Kanada a její léčivé plody

Pod označením brusinka se skrývají plody různých keřů z rodu brusnic. U nás, v České republice, je tato plodina poměrně vzácná, a proto se k nám musí dovážet. Naopak
v USA a Kanadě se brusinky pěstují ve velkém. Na původně bažinatých místech jsou brusinky pěstovány již stovky let. Brusinky si ceníme i pro jejich léčivé účinky v oblasti močových cest. Až si tedy příště budete dávat brusinkový dip, vzpomeňte si na Kanadu!
 

 
 

 

LA dip: Hvězdná chuť

Město, ve kterém je i nemožné možným. Los Angeles patří mezi jedno z nejvýznamnějších center kultury, vědy a technologie. Tohle velkolepé místo nás při poslední návštěvě uchvátilo natolik, že si vysloužilo vlastní dip. Kořeněná a zároveň bylinková chuť člověka buď nadchne, nebo odradí. Stejně jako město L.A.
 

 
 

 

Idaho dip: Nejlepší přítel s hranolky

Drsná země plná přírodních rezervací nenarušených civilizací. I tak se dá popsat z velké části hornatý stát Idaho na severozápadě USA. Nejenže je Idaho považováno
za největšího producenta olova a stříbra v USA, ale s bramborami je spojeno jako my
s hranolky. A proto jsme omáčku pojmenovanou po tomto státu, museli vyzkoušet stůj
co stůj. Seznamte se - nenápadná, ale přesto výjimečná země Idaho a její dip.
 

 
 

 

BBQ Mayo: Jednička v americké hitparádě

Zahradní party, grilovaní neboli barbecue. To vše je úzce spjato se Spojenými Státy.
A pravě tato aktivita dala vzniknout i známé BBQ omáčce. Ingredience se liší podle jednotlivých zemí, ale většina z nich kombinuje variaci koření se stejným základem, octem a rajčatovým protlakem. Nejčastěji je podávána s hovězím, kuřecím, vepřovým masem nebo rybou. Avšak nikde není psáno, že by se nemohla hodit ke křupavým hranolkům. Po menší úpravě se zrodila naše, populární BBQ Mayo.
 

 
 

 
Už máte svého favorita, kterého přijdete ochutnat? Amerikou teprve začínáme. Podíváme se jak do Asie, tak i Evropy. Od 6. 1. 2020 se můžete těšit na další zajímavé kombinace chutí a dipy, které si zamilujete.