Novoroční výhled: Co čekat od hranolek FÆNCY FRIES?
Leden 6, 2021
Maso pro masy
Leden 20, 2021

Sto lidí, sto chutí

„Jak už jsem říkal. Krevety jsou plody moře. Můžeš je grilovat, vařit, smažit, píct, pražit, dělaj se jako kebab po kreolsku, krém z krevet, se smetanou, s majonézou, s olejem, krevety s ananasem, s citrónem, kokosem, na pepři, polívky, dušený krevety, saláty, s bramborama, do hamburgerů, do sendvičů. A to je asi tak všechno.“ — Bubba Blue

Na světě jsou prostě jídla, ze kterých se něco dá vykouzlit za jakýchkoliv podmínek. Milované krevety nejvíc nejlepšího přítele Forresta Gumpa jsou toho krásným důkazem, ale rozhodně nejsou na světě samy. Ovesné vločky se dají udělat na tisíc způsobů, cibule je potřeba v každém receptu a bez chleba by možná nikdy nevznikla civilizace.

Zlatý poklad

Králem všech univerzálních jídel jsou ale brambory. O tom se snad ani nedá přít. Najdete je v irské stew a ruském salátu Olivier, milujeme je jako kaši a čipsy, šťouchané i pečené, francouzské i holandské, známe je z noků i halušek a nesmí chybět v raclette ani v chlupatých bramborách. A nejdůležitější ze všeho jsou samozřejmě bramborové hranolky.

Koncept Fæncy Fries je založený na docela jednoduché myšlence. Vzali jsme nadvakrát smažené hranolky, rodinné zlato států Beneluxu, a začali je vyrábět z moravských brambor, rodinného zlata naší země. A náš jednoduchý, ale pečlivý postup, kvalitní suroviny a originální dipy si brzy získaly vaši přízeň.

Hranolky se po světě dělají také na tisíc způsobů, ale trefit se do vašeho vkusu není vždycky jednoduchá práce. Britové si hranolky zalévají octem – to byste nás hnali! V Belgii samozřejmě nedají dopustit na majonézu, ale i té se člověk přejí. Američané je zbožňují zalité hustou hovězí gravy, jenže pak už nejsou křupavé! Ale my se jen tak nenecháme odradit.

Švestkový dip mizí rychleji, než babiččina povidla, s chilli mayo se ještě nikdo nespálil, Original dip sotva stíháme vařit a čedarový dip se stal naprostou stálicí. Tak co bychom ještě vymýšleli?

Meat and Potatoes

Když je něco „meat and potatoes“, znamená to, že se jedná o naprostý základ. Nenahraditelnou záležitost, odrazový můstek k velkým věcem. A něco takového pro vás právě připravujeme. Našli jsme partnera, který svoje suroviny vybírá stejně pečlivě, jako my. Našli jsme ingredienci, která je sama o sobě skoro tak skvělá, jako naše hranolky! A znovu jsme objevili kombinaci chutí, která na české kulinářské scéně způsobila už několik sezon mánie a nadšení. Těšíte se taky? 

Jedno vám můžeme slíbit: bude to trhák!